Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2007 00:59 - Старосел - тракийски култов комплекс
Автор: inti Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7186 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сигурно много сте чували за това място. Напоследък стана един от "модерните" туристически обекти по нашите земи. Но ясно ли е какво е всъщност това място на тези, които не са ходили? На мен не ми беше ясно. Знаех, че е нещо страхотно, но не знаех нищо повече. До днес...
Всъщност "култов комплекс" е название, което е поставил археологът д-р Г. Китов заради множеството могили и храмове в областта. Могилите наброяват над 120, а от тях са проучени (благодарение на иманяри) само 21. Наистина са доста концентрирани на малка площ, но всъщност там не са кацали извънземни ;-)
Та и аз като един турист и запален по тракийската култура любител се запътих към това легендарно място. Понеже пътят беше затворен, та се наложи да заобикаляме доста и то по четвъртокласни пътища, но след дълго търпение стигнахме до паркинга в подножието на Четиньова могила. Отидохме до горе пеш, а там срещу такса от 3лв. за възрастни и 1лв. за учащи ни осигуриха дори и лектор. Снимането също бе разрешено, както ще се убедите след малко :-)
Могилата, доста голяма, е оградена в абсолютен кръг от големи каменни блокове, символизиращи слънцето. Входът е от юг, както при почти всички тракийски могили. По големи стъпъла, изградени от масивен камък се стига и до ритуалната площадка, където са се извършвали церемонии. Направи ми впечатление, че стъпълата са доста по-големи от тези, по които сме свикнали да се катерим в модерния свят. Явно храмът е бил посещаван от здрави и пъргави тракийци...
image
Самият вход на ритуалната камера е богато инкрустиран с пластики и цветни бои, които за съжаление са избледнели до неузнаваемост. Сводът над входната арка е откраднат от иманяри, заедно с два каменни лъва в цял ръст. Сигурно са били удивителни произведения на изкуството, но... да живее вандализмът!
image
image
В ритуалната камера ни чакаха дървета... Да, няма средства да се реставрира купола и е подпрян с дървени греди. Между тях с повече упоритост успях да заснема формите на помещението. Всъщност представлява абсолютен кръг, декориран с десет полу-колони, изсечени от скалните блокове, в допълнение с интересни форми и бои.
image
На излизане от камерата могат да се видят жлебове в прага на входната врата, по които са се движели огромни врати от масивен камък. Още тогава са използвали механизми, които използваме и днес.
image
Интересното е, че тук каменните блокове са свързвани с железни скоби, споени с разтопено олово. Направи ми впечатление, че на всяка скоба има печат. Явно майсторът е бил добре известен на древността и се е постарал да се подпише :-)
image
Както споменах, този храм е бил използван за ритуали дълги години. А явно и един от ритуалите е бил винопроизводството, защото в задната част на могилата е разкрито огромно каменно винохранилище, измазано с водоустойчив хоросан. Вътре имало утайка от вино и мрежа за мачкане на грозде, по което се съди, че там се е произвеждало вино. Доста вино ще да се е пиело навремето, ако се съди по мащабите на този съд...
image
Отвън, западно от храма се намира скромна гробница на войн. Интересното е, че войнът не е бил вътре, а тялото му е открито пред гробницата, разчленено на три (чак тръпки ме побиват...). Самият гроб е малък, но изграден от перфектно изсечени каменни блокове.
image
А още няколко крачки на запад се намират интересни камъни, обявени от древните траки за светилище на Дионис. В околността има доста места с нелогично намиращи се там каменни късове, които траките са обявили за свещенни и това е едно от тях. Може би точно тези камъни са били идеята там да се построи храм.
image
А ако от там (където хълма свършва) се вгледаме още на запад, ще видим Куклишка могила с малък храм, почти изцяло разрушен от иманяри (за съжаление).
image
На връщане към село Старосел се отбихме в още една могила, за която разбрахме случайно от лекторката в предишната. Тя спомена, че и там имало вход, но никой нищо не ни взе, макар да имаше хора при близкия параклис (също върху могила). Самата могила е наречена Хоризонт на името на фондацията, спомогнала за нейното реставриране. А за самото реставриране се е погрижил Китов. Всъщност мястото е уникално и много красиво и представлява открит колонен храм. За първи път видях такова място. Съхранено е относително добре, но не и по начин, позволяващ добра показност. Все пак си остава място, което няма да забравя...
image
Навръщане се отбихме и през Стрелчанската могила, където също е разкрит тракийски куполен храм. Нямаше никой. Мястото е оставено на произвола на съдбата, а лястовиците са спомогнали за добрата украса по пластиките на входа. Реставрирано е явно още по време на комунизма с относително добре изсечени мраморни блокове, но е изгубило своята акустика, която би трябвало да е била като онази в могила Голяма Косматка (Казанлък).
image
Опитахме се да намерим и Стрелчанската крепост, която беше една от набелязаните цели, но останах разочарован. Единствената табела, която указваше, че такава крепост съществува, бе закрепена на една оградена нива. Нищо повече... Успях да догоня местни земеделци, които се канеха да си разорават нивите и те ми обясниха, че се намирала на ейййй онзи хълм, до където е почти невъзможно да се стигне и имало разкрита само част от оградната стена. С други думи - нищо. Е, разочарован подвих опашка и заснех мястото, където би трябвало да е крепостта...
image
Така с много емоции и едно приятно телефонно обаждане мина дългият ми поход Стрелча-Старосел, а навръщане дори успях да събера и кварцови кристали от запустялата мина Радка край село Елшица.
image
P.S. Подробна информация за всеки от обектите, както и още снимки, ще можете да намерите скоро в Историята на българските земи. От мен за сега толкоз. Надявам се някой ден да се върна на това място с компетентен екип и да разгледам всички могили в околността :-)


Тагове:   Старосел,   Комплекс,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. norman - Много са ти хубави фотографиите
20.08.2007 10:20
...и аз съм ходил там, но много се разочаровахме с майка...ниема нищо монументално, уникално и сензационно както се опитват Китов и Овчаров да направят от всеки чиреп и "валявец" както казват местните хора на камънаците...по целиа Балкански полуостров има такива паметници...в Гърция преди време Дора Бакуяни, беше поела инициатива подобни обекти да се консервират - да не се изравят, защото ще тривбва да се зарови всичко построено от съвременната ни цивилизация и ресурсите за подръжка на такива паметници, струват много...а шоумените Китов и Овчаров смъкват науката до ниво сергийка...
цитирай
2. shade - Отлично попадение!
20.08.2007 10:51
Бях там в началото на пролетта.Прекрасно място!Имах чувството ,че се намирам на върха на Тракия.Гледката е смайваща, на където и да се обърнеш погледа ти не намира край!!!! Посетете това място,убедена съм че ще се заредите за дълго с енергия!!!!
ΙNTI много добро представяне на комплекса!Браво!!!
цитирай
3. inti - ---
20.08.2007 11:03
Благодаря! :-)
Постарах се да предам усещането, което изпитах при посещението си там... Надявам се да заинтригувам повече хора, които да отидат, защото мястото е красиво!

Поздрави! :-)
цитирай
4. mph - Хубаво място
20.08.2007 13:39
Посетих гопреди година. Наистина вътре има странно усещане, но като цяло не е нищо особено. Имаше много хубава горичка от магарешки тръни наоколо. Обаче никой не ми каза за два лъва в цял ръст. Как се разбира, че ги е имало, след като са откраднати?
цитирай
5. inti - ---
20.08.2007 13:52
Сега горичка нямаше, но по начина, по който е показано мястото наистина няма с какво да впечатли. А за лъвовете казаха, че са открили три лапи и по това съдят за тях. Дали са били лъвове или митчни същества обаче никой не може да каже...
цитирай
6. viovioi - страхотно постче!Поздрави))
20.08.2007 15:00
Хареса ми и снимките също. Навярно в действителност е по впечатляващо.Е нормално е да е така..))

уникално: снощи по бтв съобщиха, че някакъв бизнесмен откраднал водопад!!!!Отклонил водата и изсекъл вековни сталактити от наноси за укаса на баровската си къща. И коментираха, че няма закон по точно член по който да го осъдят.Ужас!!!!
цитирай
7. inti - ---
20.08.2007 15:21
Благодаря за оценката! :-)

А за уникалното... наистина е уникално!!! Отивам и аз да крада водопади... УжасТ!!!
цитирай
8. inti - --
27.08.2007 11:45
Благодаря ти!
Мястото наистина е уникално и някой ден ще отида отново, но с когото трябва :)

Поздрави!
цитирай
9. isis - а видя ли
16.09.2007 19:20
прилепчетата, които висяха с муцунките надолу в Староселската могила? Много весело шаваха с ушички, когато им смутих съня :)
цитирай
10. inti - ---
16.09.2007 19:22
ПРОПУСНАЛ СЪМ ГИ!!! Как може?! УжасТ! Трябва да отида пак, за да ги видя :)
цитирай
11. gazelka - VAJNO !!!
23.09.2007 17:48
zdr,hora.Nujna mi e pomoshta vi...Ima pochivna staciq do Starocel,koqto se kazva "Bqlo kamene".Interesuvame dali na vuprosnata hija ima pokritie na Globul ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inti
Категория: Лични дневници
Прочетен: 632588
Постинги: 156
Коментари: 834
Гласове: 5092
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930