Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2008 14:27 - Ако имам да казвам нещо, ще го кажа
Автор: inti Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4052 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Проблемите раждат предразсъдъци, които пък са стените, които хората изграждат между себе си и близките си, когато срещнат трудности. Получават се конфликти, неприятни и неудобни ситуации и се раждат какви ли не задни и по-предни мисли. И така без да разбере защо, човек се озовава сам между четири стени и брои пукнатините на тухлите. 

Пък в днешния свят, когато всичко се мени толкова динамично нещата все повече излизат от контрол. Понякога губиш хора, на които можеш да разчиташ, а дори не съзнаваш как е станало.

В развитите страни затова са си измислили професията "психоаналитик", т.е. заместител на приятелите. Човек, с който да споделиш проблемите си. Разликата е, че на него му плащаш и колкото платиш, толкова ще ти помогне. С приятелите е друго. Тук за щастие все още съществува в някаква степен понятието "приятелство". 

Лошото е, че все повече започваме и тук да се затваряме и да пренебрегваме приятелите си. Заразяваме се от болестта на развитите страни - Аз-ът. Болест, в която "аз съм си аз и ще се оправя както мога, защото как тъй ще ми помага друг... Ами ако ме прецака? А и не ми е приятно някой да човърка в настроението ми."

Е, разбира се винаги има и изключения. Т.е. може проблемът да е свързан именно с човека, на който обикновено споделяш. Тогава става по-трудно, защото се иска смелост, за да му споделиш. Трябва да се преодолее страха от мисълта дали той ще разбере ситуацията правилно и какво ще се случи. А странното е, че обикновено именно този човек ни е близък по душа и би ни разбрал най-добре.

В крайна сметка проблемите си остават, дращят съзнанието ни и ни карат да се спускаме по сипеите, вместо да се катерим към върха. Спускането винаги е по-гадно... А когато някой ни подаде ръка веднага в нас се ражда въпросът "Този сега какво пък иска?!". И продължаваме да се търкаляме надолу, а "долу" е неопределено понятие...


Тагове:   кажа,   Казвам,


Гласувай:
0



1. benra - забелязала съм
16.07.2008 14:48
и нещо друго, в твоя ред на мисли. Понякога ни е по-лесно да споделим нещо дълбоко-лично с човек, който едва познаваме, отколкото с наистина близките ни хора.Питала съм се-това затваряне ли е или своего рода опит за предпазване на близките хора, за спестяване на негативни емоции?
цитирай
2. inti - ---
16.07.2008 14:54
Според мен това са първи опити за затваряне в себе си. Понеже когато човек е в критично състояние, той не мисли за околните, а за собственото си оцеляване, т.е. не му е до спестяване на емоции. Просто е по-лесно да кажеш нещо на непознат, от който няма да имаш опасения, че ще те погледне странно.

Тези неща водят до раздели и разводи. Изобщо стигне ли се до споделяне с непознат, вместо с близък, значи този близък скоро ще напусне живота ти... Дори да не го искаш. Затова приятелите стават все по-малко...
цитирай
3. inti - ---
16.07.2008 16:07
Да, но не винаги семейството е близо или е способно да осигури необходимата подкрепа. Приятелите могат. Те са истинското семейство :)
цитирай
4. candysays - прав си..
16.07.2008 16:13
Тъжно, много тъжно е това затваряне на всеки в себе си, което си проправя път и у нас напоследък. А помня- не беше така.. И аз изгубих приятели, без дори да разбера как. Не сме се карали, нищо не се е случило, но просто вече не са около мен, нито аз около тях, и не можем да разчитаме едни на други.. Останали са ми много малко хора, близо до мен. Най-близките. А като си помисля, че някой ден може да изгубя дори и тях.........

:(
цитирай
5. waterlily - Приятелите са си приятели. Подк...
16.07.2008 17:52
Приятелите са си приятели. Подкрепата им е много важна, но понякога е по-добре да се затвориш в себе си и да преосмислиш нещата, сам да намериш верния път.
цитирай
6. xunap - Тая болест- алиенацията или отч...
16.07.2008 18:39
Тая болест- алиенацията или отчуждението е много добра за капитализма. Хората здрава купуват като са самотни, 99% от покупките са безполезни неща. Доста от тях стават работохолици. Щото си нямат никой, и поне като работят не мислят за собственото си мизерно съшествуване. Тука в бачкането имаме една такава (а май са и две, де да знам).
Абе какво ви пречи да се събирате заедно, да си говорите, да се веселите, да ходите из парковете, да пеете, да викате?
То човек сам нищо не може да псотигне, плюйте на този индивидуализъм.
цитирай
7. lelya - Происто стана неудобно да споделяш ...
16.07.2008 21:47
Происто стана неудобно да споделяш с приятели. Неприлично е да се оплакваш пък и хората си имат собствени грижи. В днешно време като не си успял си просто некадърник, неудачник. За това се затваряме в себе си. Не мисля, че губим приятели. Просто приятелите не знаят, че си на дъното. Тъжно е, но всички сме така или поне доста от хората около мен. Темата ти е истинска и поздрави за нея.
цитирай
8. indiajane - ---
16.07.2008 22:54
Мрън-мрън-мрън
цитирай
9. inti - ---
17.07.2008 12:06
@ candysays
Ако мислиш как един ден ще изгубиш хората до теб, работата не е на добре... Вместо това им се радвай :)

@ waterlily
Представи си безбрежно море, облачна нощ и ти сама насред нищото. Опитай се да потърсиш верния път ;) Затварянето в себе си е единствено бягство и не може да ти покаже пътя.

@ xunap
Подкрепям те с две ръце и два крака! :)))

@ lelya
Кой определя кое е неприлично? Точно мисълта, че хората си имат собствени грижи ни очуждава, защото може пък хората да искат да споделят, но ти да ги отбягващ, за да не ги притесняваш. А ако живееш с предразсъдъците, че ако не си успял не ставаш за нищо, значи наистина не ставаш за нищо. Аз имам смелост да споделя, а ако отсреща не искат да ме чуят, значи не държат на мен, понеже в обратната ситуация аз бих изслушал поне, независимо от моите проблеми.

@ indiajane
--- :-P
цитирай
10. waterlily - @ inti
18.07.2008 09:15
В този случай ще ми е по-лесно ако съм с някого, а не сама, безспорно. :) Мисълта ми е, че този някой, колкото и да ти е близък, в труден момент може да те тласне в неправилната посока, защото ще ти даде съвет спямо собствените си усещания и разбиране, при това искрено ще вярва, че е за твое добро. ;)
цитирай
11. inti - ---
18.07.2008 10:23
О, да! Тук съм вече съгласен. Аз затова не приемам съвети. Ей така, стоя си запънат като магаре на мост и си знам своето. Но имах предвид, че компанията помага да не затъваме в калта, освен това когато сподели, човек би могъл да чуе мислите си и сам да стигне до отговорът, който търси. Гледах веднъж филм, в който героинята си записваше проблемите и след това като ги чете намира решението им. Същото е и със споделянето поне за мен :)
цитирай
12. viki11 - не съм съгласна,
22.07.2008 00:41
че приятелите са истинското семейство.
ясно вече, че ти така си го приел, но това няма логика. Всъщност, има си прекрасни семейства, и това е най-важното. Няма истински приятели, но да не задълбаваме, кой на кого помага и как.
Странно ми е, че смяташ приятелите за най-близки не само за теб, а въобще логически. Няма такова нещо. Точно това е ролята на семейството. Иначе по-добре да го няма.

А споделяме с непознати по простата причина, че искаме да излеем чувствата си, а не да има и последствия след това от изказаните мисли. А с познатите последствията са неминуеми.

Аз взимам предвид всички съвети и ги обмислям, но взимам решението сама за себе си. Няма начин друг да знае по-добре как да постъпя. Просто все не се сещам за най-лесното.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inti
Категория: Лични дневници
Прочетен: 632411
Постинги: 156
Коментари: 834
Гласове: 5092
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930