Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 22:38 - Големият взрив на малкия екран
Автор: inti Категория: Технологии   
Прочетен: 6783 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2008 19:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Или "Как да унищожим планетата за един миг" - научен експеримент, който ще бъде пуснат в действие утре (10.09) между 10:00 и 11:00 тукашно време.

На кратко съоръжението носи гръмкото име LHC (The Large Hadron Collider) или на нашенски - Големия адронен колайдър (трепач на частици). Той е монтиран под Женева (Швейцария) в гигантски тунел на дълбочина 100 м, с формата на пръстен с обиколка 27 км и диаметър 3 м , пресичащ границата между Швейцария и Франция. Това е ускорител на частици, който учените използват, за да изучават най-малките възможни частици, изграждащи цялата Вселена. 

Проектът се състои в изстрелването в противоположни посоки на две суб-атомни частици, наричани адрони. Те ще трупат енергия с всяка обиколка, измината в циркулярния ускорител. Учените ще използват LHC, за да възстановят мига след Големия взрив, като сблъскат челно двете частици, натрупали в това време много висока енергия. Екипи от учени от цял свят ще наблюдават и анализират резултата чрез редица експерименти, свързани с LHC. 

Всъщност провокацията да напиша този постинг дойде от темата на колега блогър. Той е отразил накратко положителните очаквания от експеримента, но е пропуснал да отбележи малкия детайл, че може и да не им се насладим. От песимистична гледна точка има вероятност новосъздадената черна дупка да остане стабилна и да започне да поглъща заобикалящата я материя. С каква скорост никой не може да предположи. Това бяха кратките думи, предадени ми в неангажиращ разговор по телефона с един от учените, пряко участващи в експеримента. Все пак вероятността това да се случи е доста малка, но съществува. Редно е първо да дочакаме началото, когато ще разберем дали изобщо ще се стигне до образуването на черна дупка, пък какво остава състоянието й да е стабилно. Засега само знам, че има вероятност определен вид частици да не се активират и черната дупка да се стабилизира. Но, за съжаление това няма да можем да наблюдаваме пряко, ако то се случи, обаче пък ще станем преки участници в експеримента. 

Тези дни учените са обсъждали пускането на експеримента в действие с оглед на безопасността на планетата. Моето лично мнение е, че би трябвало първо да покорим космоса, а след това да си правим експерименти, които да стават далеч от дома ни, а не в задния му двор. То е като да се опитваш да си сглобиш ядрен реактор вместо дизелов агрегат в домашни условия. Но това е мое мнение. Аз не съм учен, а наблюдател.

Утрешният ден ще бъде отразяван от над 250 телевизии и интернет медии, където всеки може да следи ставащото на живо. Странното е само, че до момента се пусна много малко информация в медиите за този значим проект, а той е по-важен и опасен от изграждането на най-голямата атомна централа на планетата.

Официалното откриване на проекта пък ще бъде на 21 октомври от 15:00 CET в Швейцария. Ще бъдат поканени само гости от света на науката и висшето общество. Медиите също ще присъстват разбира се. Но за това като му дойде времето.

Успех на учените и дано наблюдаваме експеримента само по телевизията! :-)

image

Ето и няколко полезни линка от международните медии:

1. Живото предаване, което започва утре в 10:00 - ТУК

2. Новини около събитието - ТУК

3. Повече за проекта от официалния сайт на CERN - ТУК

4. Новини от официалния сайт на CERN - ТУК

ENJOY!


Тагове:   Малкия,   взрив,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. reason - Спокойствие :-)
13.09.2008 22:01
Черната дупка ще е с размери в нано метри (т.е. толкова малка, че няма да се вижда). Ще се унищожи самичка за части от секундата.
цитирай
2. inti - ---
14.09.2008 00:10
Това можеш да го твърдиш едва след като се случи. Нанометри, но хипер главитация :)
цитирай
3. reason - :-)
14.09.2008 11:09
Хипер гравитация няма да има. Черната дупка ще има точно толкова енергия, че да погълне материя в милиметри около себе си, а това ще я унищожи, защото няма да има сила да се задържи черна дупка. Ще изчезне и мога да го кажа веднага, не като се случи. Познания по физика му викат :-)
цитирай
4. inti - ---
14.09.2008 14:39
Нямам нищо против познанията по физика и сам упражнявам такива. Но има една (всъщност няколко) малки подробности. За черните дупки знаем, че съществуват, че изкривяват пространството и че не могат да се видят, а само да се изчислят. Но това не може да ни даде представа за техните първични размери, а само за пространството, изкривено от тях. Обаче ако приемем, че то се изкривява по експонента, тогава може да се окаже, че черните дупки са колкото върха на топлийка, а изкривеното пространство около тях ги прави огромни. Освен това можем само да предполагаме, че така ще се получи черна дупка. Може изобщо и да не стане нищо такова. Но не можем да предвидим и нейното поведение. Знаем, че доста от законите на физиката са нарушени във Вселената, но това не я прави несъществуваща. Освен това не можем да предвидим дали черната дупка не е самозахранваща се, т.е. колкото повече материя събира, толкова по-силна да става гравитацията й. Просто образува ли се стабилна среда, не сме в състоние да я разрушим, защото можем да отдаваме енергия, но не сме се научили как да отнемаме.

Не може да се предвиди нещо, което противоречи на доста закони само с познание по физика. Освен това един от учените, участващи в експеримента ми е близък и сам ми спомена, че реален риск съществува. Той не би си измислил това.

Нужни са ни много повече от познания на земна физика, за да предвидим състоянието на Вселената. Необходимо е да познаваме психологията на самата Вселена и логиката на нейното изграждане. Всъщност това се опитват да разкрият учените с този експеримент.
цитирай
5. reason - :-)
14.09.2008 16:03
Черната дупка ще е с такава енергия, че в момента, в който се опита да погълне материя около себе си, няма да й стигне енергията, за да се запази като "черна дупка" и ще изчезне.
Пространството се изкривява от абсолютно всеки обект във Вселената, включително от теб, мен и топлийката.
Риск съществува, но е по-малък от необходимия, за да се спре експеримента. риск съществува и като излезеш на улицата да те блъсне кола, но всички го поемаме всеки ден, защото е достатъчно малък, за да не прекратим излизането.
Познанията са ни нужни, а този експеримент ще ни обясни какво се е случило във Вселената през първите секунди от Големия Взрив. Това са невероятни познания, за които си заслужава да поемем малкия риск да сме объркали нещо, а ние не сме объркали нищо.
страхът от новото винаги съпътства човека, но ако не откривахме новите неща, сега нямаше да сме на това ниво на цивилизация, а на нивото на пещерняци.
Планетата няма да се унищожи от Тази черна дупка. Остава да доживеем и да видим, дотогава с нищо няма да мога да те убедя :-)
цитирай
6. inti - ---
14.09.2008 17:29
Аз не мисля, че е нужно да ме убеждаваш в нещо. Споделям мненията на учените и мога само да чакам мига на сблъсъка :)
цитирай
7. viki11 - Аз не се занимавам с физика, но сп...
17.09.2008 22:22
Аз не се занимавам с физика, но спокойно мога да кажа, че експериментът в ЧЕрнобил не успя. А също и че всеки експеримент е ЕКСПЕРИМЕНТ, т.е. изходът не е много сигурен.
И да напомня, че ако се придържаме към познанията по науките, например физика, или пък анатомия, значи човекът е произлязъл и от маймуна по Дарвин и ... . Теориите са много.
Просто не трябва да се правят експерименти по този начин, и няма нищо радостно от провеждането на този експеримент. Няма да доведе до нищо добро, най-вероятно. НИкой няма да тръгне да спасява с него нас, човечеството.
Подкрепям забележката на инти 100%-ово.
цитирай
8. reason - viki11
18.09.2008 14:26
В този експеримент има много радостно. Щом не трябва да се прави по този начин, ти как предлагаш?
цитирай
9. inti - ---
18.09.2008 16:38
Абе и аз не успях да разбера точно неодобрението на viki11, но нямам общо с това. Аз съм ЗА провеждането на експеримента, защото в контролирани условия смятам, че може да бъде много полезен. Друг е въпроса да дочакаме крайния резултат :)
цитирай
10. munyo - махленски дрънканици никой не знае ...
23.10.2008 20:05
махленски дрънканици никой не знае какво е черна дупка
цитирай
11. luxaeterna - експериментът
09.12.2008 22:12
Искам и аз да изразя мнението си по въпроса. Темата много ми харесва и с радост прочетох всички коментари.
Аз подкрепям авторът. Не защото не искам да се развиваме, а защото това не е най-обикновен експеримент. Реално погледнато рисковете са големи и не мисля, че някой трябва да го отрича, защото всъшност никой не е виждал наистина черна дупка. Имам предвид, че никой не е имал реален досег до нея => никой не може да бъде достатъчно вещ и да казва какво ще стане, какво няма да стане. А и не е само дупката проблемът, един взрив е достатъчен да ни издуха всичките. Иначе всичко са догадки на учените. Моето мнение е такова. Не е много правилно 1 - да се провежда такова нещо, както каза някой, буквално в "задния ни двор". 2 - да го прави, без да се допита до хората. Не би трябвало въобще тези учени да имат разрешение да провеждат такова нещо. И освен това, искам да кажа, че според мен тук се намесват лични интереси. Всичко е от лакомия. Ако стане както трябва (а шансът е 50/50%), ще бъде открит безкраен източник на енергия (аз така чух).
Наистина не съм много веща по физика, но ние не сме опознали Слънчевата система и Космоса като цяло и не виждам как въобще някой смее да си прави такива експерименти от такава ОГРОМНА важност на този етап. А мненията винаги ще са много и със сигурност няма да променя нещо с моето, но все пак... интересно е да се дискутира най-малкото :)

П.С. Знам, че се повтарям, но съм си такава :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: inti
Категория: Лични дневници
Прочетен: 632632
Постинги: 156
Коментари: 834
Гласове: 5092
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930